Το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ)

Το τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ο Γιώργος Παπασιδέρης. Ο Γιώργος Μητσάκης. Ο Απόστολος Καλδάρας εμπνεύστηκε το "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" κοιτώντας το Γεντί Κουλέ. Επίσημα, πάντως, το λένε Επταπύργιο, όπως είναι η ελληνική μετάφραση της λέξης...

Ο δρόμος που σε οδηγεί στην κορυφή της ακρόπολης είναι γεμάτος αυτοκίνητα, όπως και το πάρκινγκ μπροστά στην εντυπωσιακή είσοδο του κάστρου. Δεν είναι ικανά να παρεμβληθούν ανάμεσα σε σένα και την ιστορία, την τρομακτική και απάνθρωπη ιστορία που κουβαλάει. Εκεί όπου η ομορφιά και η ασχήμια έχουν αναδειχθεί ισόποσα, κι ένας ασυνείδητος φόβος καραδοκεί στις γωνίες. Το Βυζάντιο, η τουρκοκρατία, η νεότερη εποχή -πώς να τα ξεχωρίσεις; Συνδεδεμένα άρρηκτα, σε προκαλούν να αναγνωρίσεις τα ίχνη τους κοιτώντας τους ψηλούς τετράγωνους πύργους, τους περίδρομους, τα τοξωτά ανοίγματα, τα προαύλια, τους σκοτεινούς διαδρόμους, τα δικτυωτά παράθυρα του Επισκεπτηρίου, τις πέτρινες σκάλες, τα φυλάκια.
Το βυζαντινό φρούριο το έχει σημαδέψει για πάντα η χρήση του ως φυλακής από τη δεκαετία του 1890, διάστημα στο οποίο προστέθηκαν νεότερα κτίρια. Το 1989-90 η φυλακή μεταφέρθηκε, το Επταπύργιο μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και το 1997 άρχισαν οι επεμβάσεις της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που φιλοξενείται στο χώρο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βλάβες που έπαθε από φυσική φθορά. Όπως θα δείτε περιηγούμενοι στους χώρους, στο εσωτερικό του είχαν οργανωθεί οι αντρικές φυλακές, βοηθητικοί χώροι, το επισκεπτήριο, το κεντρικό φυλάκιο, η εκκλησία. Στην εξωτερική νότια πλευρά ήταν τα κτίρια διοίκησης, βοηθητικοί χώροι, η απομόνωση, οι γυναικείες και οι στρατιωτικές φυλακές.
Στο Επταπύργιο οργανώνονται θεματικές εκθέσεις. Tηλ. 2310
310400.
Από το 1998 έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Info

Οι περιορισμοί που έχετε όταν περιηγείστε εσωτερικά το Επταπύργιο, καταργούνται όταν κάνετε την περιμετρική διαδρομή μεταξύ αυτού και του εξωτερικού τείχους (ο δρόμος λέγεται Παναγή Ναούμ): τότε καταλαβαίνετε τον όγκο και την επιβλητικότητα του μνημείου που το περιβάλλει συρματόπλεγμα και οι ψηλοί προβολείς των φυλακών. Δεξιά σας απλώνονται οι συνοικίες του δήμου Συκεών και έχετε θέα μέχρι το Ωραιόκαστρο και τα γύρω βουνά. Από κάτω η περιοχή ήταν τόπος εκτελέσεων στην κατοχή και στον εμφύλιο. Έξω από το Επταπύργιο υπάρχει και μια παλαιοχριστιανική κινστέρνα, ενταγμένη στο σύστημα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από το Υδραγωγείο του Χορτιάτη, καθώς και σπαράγματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.