Οσιος Δαβίδ Ανω Πόλη Θεσσαλονίκη

Ο Όσιος Δαβίδ

Μια από τις ωραιότερες αυλές της Άνω πόλης σε περιμένει στην εκκλησία του Οσίου Δαβίδ, που ήταν άλλοτε καθολικό μονής. Το τραπέζι όπου θα πιεις καφέ έχει θέα στην πόλη και είναι πνιγμένο στα λουλούδια που ευωδιάζουν μέσα σε γλάστρες και βαμμένους τενεκέδες. Όταν μπεις στο εσωτερικό του μικρού ναού το βλέμμα σου θα στραφεί αυτόματα ψηλά, προς την οροφή. H ψηφιδωτή παράσταση του οράματος του Ιεζεκιήλ (Θεοφάνειας) λάμπει ακόμη και στο μισοσκόταδο. Απεικονίζει τον Χριστό καθιστό και αμούστακο:  θυμίζει Απόλλωνα ή Διόνυσο, γιατί δημιουργήθηκε σε μια εποχή μετάβασης από τον παγανισμό στο χριστιανισμό.
Η γυναίκα που έκανε τη χορηγία για τη δημιουργία του ψηφιδωτού, θεωρείται πως ήταν η κρυπτοχριστιανή Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού. Μάλιστα, ίδρυσε το ναό τον 5ο αιώνα, λέγοντας πως επρόκειτο για λουτρό και, λέγεται πως κάλυψε το ψηφιδωτό με δέρμα βοδιού και κονίαμα. Η αποκάλυψή του έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντος του Αρμενίου (813-820) όταν από σεισμό το δέρμα κατέπεσε.
Τον 12ο αιώνα το καθολικό ανακαινίστηκε και κοσμήθηκε με νέες τοιχογραφίες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 13ου αρχές 14ου: είναι της Κομνήνειας περιόδου και οι μοναδικές στην πόλη. Ο ναός εικάζεται ότι έγινε τζαμί τον 16ο αιώνα -σώζεται, μάλιστα, η είσοδος του μιναρέ αριστερά από την είσοδο.
Μεταξύ 1972-75 αποκαλύφθηκαν και οι σπουδαίες τοιχογραφίες της νότιας καμάρας που χρονολογήθηκαν στα τέλη του 12ου αιώνα.