Mπιτ Παζάρ
Mπιτ Παζάρ

Mπιτ παζάρ

Ο παλιός είναι αλλιώς. Γι΄αυτό και γκρινιάζει για τα μαγαζιά με τα φτηνά φοιτητικά έπιπλα που έχουν ανοίξει γύρω από το Μπιτ- παζάρ, μειώνοντας τη δουλειά των παλαιοπωλείων. Η παλιά προσφυγική αγορά ζει τη διπλή της ζωή: τα πρωινά κόσμος μπαινοβγαίνει στα παλαιοπωλεία ή χαζεύει τα δεκάδες άσχετα αντικείμενα που απλώνονται στους αυτοσχέδιους πάγκους και στο έδαφος -από παλιούς δίσκους και κούκλες, μέχρι ρούχα και πίνακες. Το βράδυ ο φωτισμός των ουζερί και των μπαρ ανάβει και τα τραπεζοκαθίσματα στριμώχνονται στην εσωτερική πλατεία που μεταμορφώνεται σε χώρο φοιτητικής διασκέδασης.
Μπιτ παζάρ (ψειροπάζαρο, ή μικρό παζάρι), Προσφυγική στοά, Παλιατζίδικα: όπως και να το ψάξεις, όλοι θα ξέρουν να στο δείξουν. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της οδού Βενιζέλου, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Τοσίτσα και είναι μια από τις τρεις οργανωμένες αγορές που δημιουργήθηκαν στη μεσοπολεμική Θεσσαλονίκη με την εγκατάσταση των προσφύγων. Στις συνθήκες της ανέχειας του μεσοπολέμου το επάγγελμα του παλαιοπώλη είχε πέραση κι έτσι το 1928 συγκροτήθηκε ο «Οικοδομικός Συνεταιρισμός Προσφύγων Παλαιοπωλών Θεσσαλονίκης» με μέλη κυρίως παλαιοπώλες αλλά και ράφτες, υποδηματοποιούς, επιπλοποιούς, σιδηρουργούς κ.ά.
Η κατασκευή της ισόγειας αγοράς ολοκληρώθηκε το 1930. Το κτίσιμο των ορόφων ξεκίνησε το 1957 και μέχρι το 1963 έγιναν τρεις οικοδομές, οι οποίες όμως ακολούθησαν τη λογική των εργολαβικών πολυκατοικιών, αλλοιώνοντας σημαντικά το ύφος της ισόγειας αγοράς. Στις μέρες μας, το Μπιτ-παζάρ διατηρεί το λαϊκό χαρακτήρα του, αλλά η αρχική λειτουργία του έχει πάψει. Λίγες χρήσεις παρέμειναν ίδιες, όπως ελάχιστοι είναι πια και οι μαγαζάτορες της πρώτης γενιάς.

Info
Κάθε μαγαζί του Μπιτ παζάρ διέθετε μικρό πατάρι και ανάλογο υπόγειο. Στην εσωτερική πλατεία οδηγούν έξι σκεπαστά περάσματα. Από την αψιδωτή πορτάρα στην οδό Τοσίτσα έμπαιναν τα αμάξια για την τροφοδοσία της αγοράς. Η διάρθρωση του ισογείου κτιρίου του Μπιτ παζάρ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κυριαρχεί στο οικοδομικό τετράγωνο και καλύπτει επιφάνεια 2.600 τ.μ., αφήνοντας 727 τ.μ. εσωτερικού ακάλυπτου χώρου.