Η Νέα Παραλία

Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου-Μέγαρο Μουσικής. Πάρκα της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων, του Ήχου… Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για αναψυχή, περίπατο, ποδήλατο, άθληση, παιχνίδι, όλες τις εποχές. Πάντα με θέα τη θάλασσα.
Aπό το 2013 και μετά η Θεσσαλονίκη απέκτησε έναν εντυπωσιακό δημόσιο χώρο που «συνομιλεί» σε όλο του το μήκος με τον Θερμαϊκό και προσφέρει μοναδικές εικόνες την ώρα της δύσης του ήλιου.
Τη μελέτη του έργου υπογράφουν οι αρχιτέκτονες
Προδρομος Νικηφορίδης και Bernard Cuomo: «Για το μέτωπο της Νέας Παραλίας διακρίναμε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: τη γραμμική πορεία και τα πράσινα δωμάτια, τα οποία οριοθετούν τις βασικές επιλογές της μελέτης μας. Η πορεία πάνω ακριβώς στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, το πλακόστρωτο της παραλίας με τα χαρακτηριστικά της γραμμικότητας και της συνέχειας, το ανοικτό και μη διακοπτόμενο οπτικό πεδίο, η αίσθηση του απείρου λόγω της έντονης παρουσίας του νερού, η γραμμή του ορίζοντα μέσα στη θάλασσα, που άλλοτε διαγράφεται έντονη και καθαρή και άλλοτε χάνεται εντελώς, ενοποιώντας με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τον ουρανό με τη θάλασσα. Οι χώροι πρασίνου, με διάσπαρτες χρήσεις αναψυχής και μικρών αθλοπαιδιών, διαφοροποιούν αυτό το τμήμα από το κρηπίδωμα, προσφέροντας σκίαση, μαλακά δάπεδα, οπτική απομόνωση, εναλλαγές χώρων», λένε οι αρχιτέκτονες.
H N
έα Παραλία έχει βραβευτεί πολλές φορές ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Κάθε μέρα γεμίζει από ντόπιους και επισκέπτες που απολαμβάνουν τη βόλτα τους εκεί, αγοράζουν street food από τα κιόσκια, φωτογραφίζονται μπροστά στις Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ή επιβιβάζονται στα καραβάκια ("καραβόμπαρα" τα λένε οι Θεσσαλονικείς) για μια βόλτα στον Θερμαϊκό.