Προφιτερόλ Ble εσσαλονίκη

Προφιτερόλ με την υπογραφή του Blé.

Στο προφιτερόλ μας τα αφράτα choux είναι χειροποίητα, γεμίζονται γενναιόδωρα με φρέσκια crème patisserie και περιχύνονται με παχύρρευστη σως σοκολάτας μαύρης, λευκής ή γάλακτος.
H ζύμη του προφιτερόλ είναι εφεύρεση ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη που λεγόταν Panterelli. Γύρω στο 1530 ήρθε στη Γαλλία μαζί με άλλους σεφ από τη Φλωρεντία και ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων που παντρεύτηκε το Ερρίκο Β’. Ο Panterelli μετά από επτά χρόνια στη Γαλλική Αυλή, κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», την pâté a Panterelli η οποία στη συνέχεια άλλαξε όνομα σε pâté a Popelini (το Popelini ήταν κέικ πολύ δημοφιλές στον μεσαίωνα). Στα μέσα του 18ο αιώνα, ο Chef de Patisserie Avice τελειοποίησε τη ζύμη και δημιούργησε τη μορφή των σου και τότε η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux. Αργότερα, ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Carême σκέφτηκε να γεμίσει τα choux με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Κι έτσι το προφιτερόλ απέκτησε τη μορφή και τη γεύση που ξέρουμε σήμερα.
Και αγαπάμε!